Monday, March 1, 2010

Senyumlah.....
Senyuman adalah sedekah, kemanisan wajah adalah anugerah Rabbaniyah dan keceriaan wajah adalah pemberian Ilahiyah, akan tetapi yang beruntung ialah orang yang menzahirkannya pada raut wajahnya, mendahuluinya adalah tanda kasih, sedekah dan tanda keikhlasan.
Rasulullah SAW bersabda:
"Senyumanmu pada wajah saudaramu adalah satu sedekah bagimu."
Betapa mulia risalah ini yang menjadikan keceriaan wajah sebagai amal soleh hamba yang diberi pahala kepadanya, dan sebaliknya bermasam muka adalah tanda kesempitan jiwa, keberatan roh dan kebengkokan akhlak.
Sesungguhnya orang yang bermasam muka mengutuskan kepada kamu risalah kesialan, mengirimkan kepada kamu telegraf peringatan dan kewaspadaan, dan menginginkan agar kamu mengetahui dia tidak menyenangi kamu.
Kita perlu kepada senyuman, senyuman rahmat kepada ibu bapa, senyuman penghormatan kepada orang alim, senyuman belas kasihan kepada kanak-kanak, senyuman cinta kepada suami atau isteri, senyuman keikhlasan kepada sahabat-sahabat dan rakan-rakan.
Biarlah kita tersenyum, mari kita tinggalkan bermasam muka kerana Rasul kita Muhammad s.a.w sentiasa tersenyum, ceria wajah dan akhlak mulia. Oleh itu, Allah telah berfirman yang bermaksud
"Dan bahawa sesungguhnya engkau mempunyai akhlak yang amat mulia" (Al-Qalam:4)
sumber:
Dr 'Aidh Abdullah Al-Qarni
Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment